2-9-2023

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over homeopathie

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Hieronder staan vragen van patiënten, deze lijst wordt bij nieuwe vragen uitgebreid. Heb je zelf ook een vraag, neem dan contact met ons op.

Is het gebruik van homeopathie veilig?

Een van de belangrijkste richtlijnen van de homeopathie is om zo zachtaardig als mogelijk te genezen. Er zijn geen bijwerkingen van homeopathische middelen bekend, wel kan er (zie onderstaande vraag) een beginverergering optreden. Als er tijdens het consult aanwijzingen zijn dat verder onderzoek noodzakelijk is, dan verwijzen we bij twijfel door naar de huisarts.

Kan je zonder verwijzing naar een homeopaat?

Er is geen verwijzing van een huisarts nodig om naar een homeopaat te gaan.

Wordt de homeopathische behandeling vergoed?

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de behandeling.

Krijg ik meerdere homeopathische middelen per dag?

Er wordt op basis van de klachten een middel gegeven. Alleen bij hele lage potenties moet er vaker een middel genomen worden. Ook worden er niet meerdere middelen tegelijkertijd verstrekt.

Wat is een potentie?

De potentie geeft de sterkte van een homeopathisch middel aan.

Worden homeopathische middelen gemaakt van planten?

Homeopathische middelen kunnen van planten, dieren en mineralen gemaakt worden.

Wat is een begin verergering en moet ik deze verwachten?

Een beginverergering treedt soms op na de inname van een middel. Hierbij worden een of meerdere klachten tijdelijk ernstiger. Iedereen reageert anders op een middel en het is niet te voorspellen of een beginverergering gaat optreden. De homeopaat begint vaak met een lagere potentie waardoor de beginverergering (als die optreedt) niet groot zal zijn.

Wat kan ik eten en drinken tijdens een homeopathische behandeling?

Tijdens een homeopatische behandeling kan er bijna alles gegeten en gedronken worden. Vaak kan het gebruik van caffeïne de werking van een homeopathisch middel beïnvloeden. Dit hangt af van de gevoeligheid van de persoon zelf. Voor de zekerheid wordt het advies gegeven om over te stappen op decafé koffie of om het te matigen.

Zijn er homeopathische middelen speciaal voor mannen, vrouwen of kinderen?

Nee, alle middelen kunnen door iedereen gebruikt worden.

Kan homeopathie ook tijdens de zwangerschap worden toegepast?

Dat kan zeker. Er zijn zelfs verloskundigen die hierin gespecialiseerd zijn. Binnen de homeopathie wordt er vaak wat terughoudend mee omgegaan, dit om de zwangerschap zijn natuurlijke beloop te laten gaan.

Zijn er ziekten die homeopathie niet kan genezen?

Homeopathie kan alleen bij functionele klachten helpen. Ziekten waarbij er structurele schade is, kunnen dus niet worden opgelost. Verder is het over het algemeen zo dat hoe langer de klacht bestaat, des te langer het duurt voordat het geneest.

Is homeopathie geen kwakzalverij?

Volgens bepaalde mensen is homeopathie kwakzalverij, dit omdat homeopathie volgens hun alleen een placebo werking heeft. Daarnaast zouden door homeopathie patiënten niet snel naar de huisarts gaan, waardoor hun klachten erger worden. Ook wordt er een beeld geschetst dat homeopaten veel geld verdienen aan een homeopathische behandeling. Volgens mijn eigen ervaring blijkt dat het wel werkt. Wat het kan genezen is echter wel begrensd. (zie bovenstaande vraag) Verder worden patiënten bij nieuwe klachten wel door verwezen naar de huisarts. Wat betreft het geld, het is veel makkelijker om op een andere manier geld te verdienen. Het goed uitwerken van een homeopathisch consult duurt afhankelijk van de complexiteit gemiddeld 1 tot 3 uur. Het tarief voor het eerste consult is 65 euro, de kosten van de huur van ruimte, de administratie en het opsturen van het middel moeten daar nog worden afgehaald.

Staat homeopathie gelijk aan het gebruik van homeopathische middelen?

Bij homeopathie wordt een gelijksoortig middel voorgeschreven op basis van de totaliteit van de klachten van een persoon. Dat kan een homeopathisch middel zijn, maar dat hoeft niet. Omgekeerd betekent de inname van een willekeurig homeopathisch middel niet dat dat een homeopathisch genezing tot gevolg heeft.

Kan ik niet gewoon een homeopathisch middel kopen bij de drogist?

Homeopathische middelen bij de drogist bevatten vaak meerdere middelen (=complex homeopathie) in lage dosering. Hierdoor moet het vaak worden ingenomen. Mocht het effect hebben, weet je niet of de klachten worden onderdrukt of juist worden genezen. Daarnaast weet je ook niet welk van de middelen effect heeft.

Veelgestelde vragen

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: homeopathie 
Groeipapier

Groeipapier

Antroposofische geneeskunde en homeopathie

Antroposofische geneeskunde en homeopathie

Verschil tussen een homeopaat en homeopatisch arts

Verschil tussen een homeopaat en homeopatisch arts

Stromingen binnen de homeopathie

Stromingen binnen de homeopathie

Waaraan voldoet een goede homeopaat?

Waaraan voldoet een goede homeopaat?

Thermodynamica en vitalisme

Thermodynamica en vitalisme

Homeopathie en systeemkunde

Homeopathie en systeemkunde

Paracelsus

Paracelsus

Vitalisme

Vitalisme

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Bioresonantie en homeopathie

Bioresonantie en homeopathie

Orthomoleculaire geneeskunde en Homeopathie

Orthomoleculaire geneeskunde en Homeopathie

Samuel Hahnemann: De grondlegger van Homeopathie

Samuel Hahnemann: De grondlegger van Homeopathie