6-4-2023

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte die het immuunsysteem aantast en leidt tot ontsteking van de gewrichten. Het kan elk gewricht in het lichaam aantasten, maar komt het meest voor in de handen, polsen, knieën en voeten. Reumatoïde artritis veroorzaakt pijn, zwelling, stijfheid en verminderde beweeglijkheid van de gewrichten.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Symptomen van reumatoïde artritis

De aangetaste gewrichten worden pijnlijk, gezwollen en warm. Stijfheid in de gewrichten, vooral ‘s ochtends of na periodes van inactiviteit, is een veelvoorkomend symptoom. De stijfheid kan enige tijd aanhouden voordat de gewrichten weer soepel worden.

Veel mensen met reumatoïde artritis ervaren vermoeidheid, zelfs na voldoende rust. Dit kan het dagelijkse functioneren beïnvloeden.

Sommige mensen met reumatoïde artritis kunnen onverklaarbaar gewichtsverlies ervaren als gevolg van ontsteking en verminderde eetlust.

Hoe vaak komt reumatoïde artritis voor?

Reumatoïde artritis (een vorm van artritis) treft wereldwijd ongeveer 1% van de bevolking en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan op elke leeftijd beginnen, maar het treft meestal mensen tussen de 30 en 50 jaar oud.

Oorzaken

Erfelijkheid kan een rol spelen bij het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis, maar omgevingsfactoren en het immuunsysteem spelen ook een belangrijke rol.

Verergering

Verschillende factoren kunnen de klachten van reumatoïde artritis verergeren. Emotionele stress kan leiden tot verhoogde ontsteking en verergering van de symptomen. Roken kan de ernst van reumatoïde artritis verhogen en de effectiviteit van de behandeling verminderen. Onvoldoende lichaamsbeweging kan de spierzwakte vergroten en de gewrichtsstijfheid verergeren.

Reguliere behandeling

Medicatie: Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar om de ontsteking en pijn te verminderen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), corticosteroïden en disease-modifying antirheumatic drugs (DMARD’s).

Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals aerobics, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen, kan de gewrichtsstijfheid verminderen en de spierkrachtversterken.

Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de gewrichtsfunctie, het verminderen van pijn en het vergroten van de mobiliteit. Dit omvat oefeningen, massage en andere hands-on technieken.

Voeding: Een gezond dieet kan ontsteking verminderen en de algehele gezondheid verbeteren.

Verschillende vormen van reumatoïde artritis

Seropositieve reumatoïde artritis: Dit is de meest voorkomende vorm en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bepaalde antilichamen, genaamd reumafactoren, in het bloed.

Seronegatieve reumatoïde artritis: Bij deze vorm zijn er geen detecteerbare reumafactoren in het bloed. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en andere klinische bevindingen.

Juveniele reumatoïde artritis: Deze vorm treft kinderen onder de leeftijd van 16 jaar. Het kan verschillende gewrichten aantasten en kan langdurige gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van het kind.

Homeopathische behandeling

Reumatoïde artritis is homeopathisch goed te behandelen. Klachten zoals bijvoorbeeld pijn, stijfheid, zwelling en vermoeidheid verbeteren door homeopathie. Het kan ook het degeneratieve proces vertragen.

Reumatoïde artritis

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Artritis

Artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze / overgang

Menopauze / overgang

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Hooikoorts

Hooikoorts

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen