6-12-2023

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een veelvoorkomende darmaandoening die vaak wordt gekenmerkt door buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en veranderingen in de stoelgang. Het werd vroeger spastische darm genoemd. Hoewel het een chronische aandoening is, kan het beheersbaar zijn met de juiste behandeling en levensstijlaanpassingen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Symptomen

Het prikkelbare darmsyndroom kan een breed scala aan symptomen veroorzaken die van persoon tot persoon kunnen verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid en veranderingen in de stoelgang, zoals diarree, obstipatie of afwisseling tussen beide. Sommige mensen kunnen ook last hebben van vermoeidheid, misselijkheid, brandend maagzuur en een onregelmatige eetlust.

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van Prikkelbare Darmsyndroom die gebaseerd zijn op de overheersende symptomen.

  • Bij PDS met constipatie (PDS-C) hebben mensen voornamelijk last van obstipatie of harde ontlasting. Ze kunnen minder dan drie keer per week naar het toilet gaan en hebben vaak moeite met het passeren van ontlasting.

  • PDS met diarree (PDS-D) wordt gekenmerkt door frequente en losse ontlasting. Mensen met PDS-D hebben vaak het gevoel dat ze dringend naar het toilet moeten en kunnen meerdere keren per dag naar het toilet gaan.

  • Bij PDS met gemengde symptomen (PDS-M) wisselen periodes van obstipatie en diarree elkaar af. Mensen kunnen zowel last hebben van harde ontlasting als van frequente stoelgang.

Hoevaak komt het voor?

PDS is een veelvoorkomende aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Volgens schattingen heeft ongeveer 10-15% van de wereldbevolking last van PDS. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de symptomen beginnen meestal in de vroege volwassenheid.

Wat verergert het?

Verschillende factoren kunnen de symptomen van PDS verergeren. Een veel voorkomende trigger is voeding, met name voedingsmiddelen zoals cafeïne, alcohol, vetrijk voedsel, zuivelproducten en gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen en kool. Stress en angst kunnen ook bijdragen aan het verergeren van de symptomen. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen, zoals tijdens de menstruatiecyclus, de symptomen van PDS verergeren.

Wat verbetert het?

Hoewel PDS een chronische aandoening is, zijn er manieren om de klachten te verminderen. Voeding speelt een belangrijke rol bij het beheersen van symptomen. Het volgen van een vezelrijk dieet, het vermijden van triggerende voedingsmiddelen en het regelmatig eten van kleine maaltijden kunnen helpen. Daarnaast kan stressmanagement, ontspanningstechnieken, zoals meditatie of yoga, en regelmatige lichaamsbeweging de symptomen van PDS verbeteren.

Risicofactoren of oorzaken

Hoewel de exacte oorzaak van PDS nog onbekend is, zijn er verschillende risicofactoren en mogelijke oorzaken geïdentificeerd. Erfelijkheid speelt een rol, aangezien PDS vaker voorkomt bij mensen met een familiegeschiedenis van de aandoening. Overgevoeligheid van de darm en disfunctie van de darm-hersenen communicatie worden ook beschouwd als mogelijke oorzaken.

Reguliere behandeling

De behandeling van PDS richt zich op het verlichten van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het omvat vaak een combinatie van levensstijlaanpassingen en medicatie. Levensstijlaanpassingen kunnen bestaan uit dieetaanpassingen, stressmanagement, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap. Medicamenteuze behandelingen omvatten pijnstillers, vezelsupplementen, laxeermiddelen (bij obstipatie), antidepressiva en probiotica. In sommige gevallen kan cognitieve gedragstherapie ook nuttig zijn bij het beheersen van PDS-symptomen.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Meer weten over dit onderwerp?

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Artritis

Artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze / overgang

Menopauze / overgang

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Hooikoorts

Hooikoorts

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen