2022-03-21

Orthomoleculaire geneeskunde en Homeopathie

Orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve benadering van gezondheidszorg die streeft naar het herstellen en behouden van de optimale gezondheid door middel van het aanvullen van het lichaam met natuurlijke stoffen, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina's is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Orthomoleculaire geneeskunde erkent dat elk individu uniek is en verschillende behoeften en response heeft als het gaat om voeding en voedingsstoffen. Door het analyseren van de specifieke biochemische samenstelling van een persoon, kan orthomoleculaire geneeskunde op maat gemaakte behandelplannen creëren die gericht zijn op het aanvullen van eventuele tekorten en het optimaliseren van de gezondheid op individueel niveau.

Het legt de nadruk op preventieve zorg door het bevorderen van een optimale voeding en het aanvullen van voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Door het creëren van een gezonde voedingsbasis en het aanpakken van eventuele tekorten, kan orthomoleculaire geneeskunde helpen bij het voorkomen van verschillende ziekten en aandoeningen.

Het kan ook gunstig zijn bij de behandeling van chronische aandoeningen. Door het identificeren en aanpakken van voedingsgerelateerde oorzaken van ziekten, kan orthomoleculaire geneeskunde helpen bij het verminderen van symptomen en het bevorderen van herstel. Het optimaliseren van voeding en voedingsstoffen kan het immuunsysteem versterken, ontstekingen verminderen en de algehele gezondheid verbeteren.

Orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van natuurlijke benaderingen en vermijdt het gebruik van synthetische medicijnen en behandelingen wanneer dat mogelijk is. Het richt zich op het herstellen van de natuurlijke balans in het lichaam door middel van voeding en voedingssupplementen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een meer holistische benadering van hun gezondheid.

Hoewel het aanvullen van bepaalde voedingsstoffen nuttig kan zijn bij het herstellen van tekorten, is het belangrijk om te onthouden dat “meer” niet altijd beter is. Sommige orthomoleculaire behandelingen moedigen hoge doses voedingsstoffen aan, die mogelijk kunnen leiden tot overdosering en toxiciteit. Bijvoorbeeld, overmatige inname van vitamine A kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals leverbeschadiging, terwijl een teveel aan vitamine E kan leiden tot bloedstollingsproblemen.

Orthomoleculaire behandelingen kunnen ook interacties hebben met reguliere medicatie. Sommige voedingsstoffen kunnen bijvoorbeeld de effectiviteit van bepaalde medicijnen verminderen of juist versterken, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde

De combinatie van homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde kan synergetisch werken. Homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde behandelen beide de persoon als geheel. Zowel homeopathie als orthomoleculaire geneeskunde erkennen de uniekheid van elk individu. Homeopathie stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam, terwijl orthomoleculaire geneeskunde de juiste voedingsstoffen biedt om dit proces te ondersteunen. Samen kunnen ze het lichaam helpen om in evenwicht te komen en zichzelf te genezen. Beiden kunnen beide worden toegepast op een breed scala aan gezondheidsproblemen, van acute aandoeningen tot chronische ziekten. Door hun krachten te bundelen, kunnen ze een uitgebreidere benadering bieden voor verschillende gezondheidsuitdagingen. Wel is het belangrijk dat er niet wordt overgedoseerd, waardoor de patient extra klachten krijgt door de orthomoleculaire behandeling. Daarnaast moet er tijdens de homeopathische behandeling de voedingsupplementen niet worden gewijzigd. Wanneer twee behandelingen dingen veranderen, is het namelijk moeilijk om het effect van de homeopathische behandeling te bepalen.

Orthomoleculaire geneeskunde en Homeopathie

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in Apeldoorn en in Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: voeding homeopathie 
Groeipapier

Groeipapier

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Antroposofische geneeskunde en homeopathie

Antroposofische geneeskunde en homeopathie

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Thermodynamica en vitalisme

Thermodynamica en vitalisme

Verschil tussen een homeopaat en homeopatisch arts

Verschil tussen een homeopaat en homeopatisch arts

Stromingen binnen de homeopathie

Stromingen binnen de homeopathie

Waaraan voldoet een goede homeopaat?

Waaraan voldoet een goede homeopaat?

Homeopathie en systeemkunde

Homeopathie en systeemkunde

Paracelsus

Paracelsus

Vitalisme

Vitalisme

Bioresonantie en homeopathie

Bioresonantie en homeopathie

Samuel Hahnemann: De grondlegger van Homeopathie

Samuel Hahnemann: De grondlegger van Homeopathie