6-10-2023

Nachtmerries

Nachtmerries zijn intense en angstaanjagende dromen die ons wakker maken en een gevoel van angst, verdriet of paniek veroorzaken. Ze kunnen gepaard gaan met levendige beelden en een gevoel van bedreiging, waardoor het moeilijk is om weer in slaap te vallen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Symptomen

Nachtmerries vallen onder de categorie slaapstoornissen. Ze veroorzaken intense angst of paniek tijdens de slaap, wat kan leiden tot wakker worden en een verhoogde hartslag.

En worden vaak gekenmerkt door levendige beelden en situaties die als echt worden ervaren.

Nachtmerries kunnen een gevoel van bedreiging, gevaar of machteloosheid oproepen, waardoor de persoon zich bang en onveilig voelt.

Hoevaak komt het voor?

Ze zijn relatief gebruikelijk en kunnen bij iedereen voorkomen. Bij volwassenen komt ongeveer 50% af en toe een nachtmerrie tegen, terwijl 5-8% van de volwassenen regelmatig last heeft van nachtmerries. Bij kinderen zijn nachtmerries vaak voorkomend, maar de frequentie neemt meestal af naarmate ze ouder worden.

Verergeringen

Verschillende factoren kunnen de frequentie en intensiteit van nachtmerries verergeren. Hoge niveaus van stress en angst overdag kunnen de kans op nachtmerries vergroten. Mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt, zoals oorlog, misbruik of ongelukken, hebben meer kans op het ervaren van nachtmerries. Bepaalde medicijnen en drugs, zoals antidepressiva, slaapmiddelen en alcohol, kunnen de kans op nachtmerries vergroten.

Verbeteringen

Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning kan de kans op nachtmerries verminderen. Zorg voor een comfortabele en rustige slaapomgeving, met gedimde lichten en een comfortabel bed. Het handhaven van een regelmatig slaapschema kan helpen om een stabiele slaapcyclus te bevorderen en nachtmerries te verminderen.

Risicofactoren en oorzaken van nachtmerries

Hoewel nachtmerries bij iedereen kunnen voorkomen, zijn er enkele risicofactoren en oorzaken die de kans erop vergroten.

Mensen met Posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben vaak last van herbelevingen van traumatische gebeurtenissen in de vorm van nachtmerries.

Personen met angststoornissen, zoals gegeneraliseerde angststoornis of paniekstoornis, hebben een verhoogd risico op nachtmerries.

Nachtmerries kunnen ook voorkomen bij mensen met andere psychische aandoeningen, zoals depressie, schizofrenie of borderline persoonlijkheidsstoornis.

Verschillende vormen van nachtmerries

Hoewel nachtmerries in verschillende vormen kunnen optreden, zijn er drie veelvoorkomende typen:

Repetitieve nachtmerries, deze nachtmerries treden regelmatig op en kunnen dezelfde angsten en thema’s bevatten. Ze kunnen wijzen op onderliggende stress of trauma.

Lucide nachtmerries, bij deze nachtmerries zijn mensen zich bewust dat ze dromen, maar kunnen ze toch de controle over de droom niet overnemen. Ze kunnen beangstigend en verwarrend zijn.

Nachtangsten

Night terrors, ook wel nachtangsten genoemd, zijn plotselinge episoden van intense angst en paniek die meestal optreden tijdens de non-REM-slaap, in tegenstelling tot nachtmerries die tijdens de REM-slaap voorkomen. Een persoon die een night terror ervaart, kan ineens rechtop in bed zitten, schreeuwen, zweten en moeilijk wakker te maken zijn. Ze kunnen verward en gedesoriënteerd zijn.

Bij night terrors herinneren mensen zich meestal geen enkel detail van de gebeurtenis. Ze hebben geen herinnering aan de intense angst of paniek die ze ervaren tijdens de episode. Het gaat gepaard met fysieke symptomen, zoals schreeuwen of zweten. Nachtangsten treden meestal op in de eerste helft van de nacht, met name tijdens de overgang van diepe slaap naar lichte slaap. Ze komen vaker voor bij kinderen, vooral tussen de leeftijd van 3 en 8 jaar, maar kunnen ook bij volwassenen voorkomen.

Het wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische aanleg, slaapgebrek, stress en vermoeidheid.

Reguliere behandeling

Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen helpen bij het bepalen en veranderen van negatieve gedachten en angsten die nachtmerries kunnen veroorzaken.

In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om nachtmerries te verminderen.

Soms wordt de image exposure techniek toegepast, dit omvat het opnieuw beleven van de nachtmerrie, maar met een aangepast en positief einde, om de angstreactie te verminderen.

Nachtmerries

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: psychologie 
Adhd en add

Adhd en add

Angst- of paniekstoornis

Angst- of paniekstoornis

Geschiedenis van het gebruik van dromen in de geneeskunst

Geschiedenis van het gebruik van dromen in de geneeskunst

Slaapstoornissen of slaapproblemen

Slaapstoornissen of slaapproblemen

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung

Burn out

Burn out

Depressie

Depressie