3-2-2022

Menopauze / overgang

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarbij de menstruatiecyclus geleidelijk stopt en de vruchtbaarheid afneemt. Deze overgangsperiode markeert het einde van de reproductieve jaren en brengt vaak veranderingen in het lichaam en de geest met zich mee.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Symptomen

De menopauze kan gepaard gaan met verschillende symptomen die van vrouw tot vrouw kunnen variëren. De meest voorkomende symptomen zijn opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gewichtstoename, slapeloosheid, vaginale droogheid en verminderd libido. Deze symptomen worden veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegels, met name de afname van oestrogeen.

Oorzaken

De menopauze treedt op wanneer de eierstokken stoppen met het vrijgeven van eitjes en de productie van vrouwelijke geslachtshormonen, zoals oestrogeen en progesteron, afneemt. Dit proces is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden en kan niet worden voorkomen. De leeftijd waarop vrouwen de menopauze bereiken kan echter variëren, meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.

Risicofactoren voor ernstige klachten

Hoewel de menopauze voor de meeste vrouwen een normale fase is, kunnen sommigen ernstige klachten ervaren. Verschillende risicofactoren kunnen bijdragen aan de ernst van de symptomen. Deze omvatten roken, een laag sociaal-economische status, obesitas, stress, een voorgeschiedenis van depressie of angst, en bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes of schildklieraandoeningen. Vrouwen met deze risicofactoren kunnen meer kans hebben op ernstige opvliegers, stemmingsstoornissen en andere symptomen.

Timing

De menopauze begint meestal met perimenopauze, een overgangsperiode die tot enkele jaren kan duren voordat de menstruatie volledig stopt. Tijdens de perimenopauze kunnen vrouwen onregelmatige menstruaties ervaren, samen met de typische symptomen van de menopauze. Zodra een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad, wordt ze als postmenopauzaal beschouwd. Het is belangrijk op te merken dat de menopauze een individuele ervaring is en dat de timing kan variëren.

Reguliere behandeling

Hoewel de menopauze een natuurlijke fase is, kunnen de symptomen en de impact ervan op de kwaliteit van leven behandelingsmogelijkheden rechtvaardigen. Hormoontherapie is een veelgebruikte behandelingsmethode die oestrogeen en progesteron aanvult om de symptomen te verminderen. Het is echter belangrijk om met een zorgverlener te overleggen over de risico’s en voordelen hiervan, aangezien het gepaard kan gaan met een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten.

Naast deze therapie zijn er andere behandelingsopties beschikbaar, zoals niet-hormonale medicijnen, voedingssupplementen, veranderingen in levensstijl. Deze kunnen helpen bij het verlichten van specifieke symptomen en het bevorderen van het algehele welzijn tijdens de menopauze. Daarnaast kunnen gezonde levensstijlkeuzes, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en stressmanagementtechnieken, ook bijdragen aan het verminderen van menopauzale symptomen.

Homeopathische behandeling

Klachten tijdens de menopauze zijn vaak goed te behandelen met Homeopathie. De klachten kunnen per persoon verschillen. Bij homeopathie wordt er gekeken naar het individu. Waarbij het middel op basis van de symptomen, persoonlijke kenmerken en het totaalbeeld van de persoon wordt gekozen. Het is raadzaam om een gekwalificeerde homeopaat te raadplegen die een grondige anamnese kan afnemen en de juiste middel kan voorschrijven op basis van uw specifieke situatie.

Menopauze / overgang

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Artritis

Artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Hooikoorts

Hooikoorts

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen