2023-06-12

Jicht

Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. Urinezuur is een stof die normaal gesproken in het lichaam aanwezig is als bijproduct van de afbraak van purines, die voorkomen in voedingsmiddelen zoals rood vlees, zeevruchten en alcohol. Bij jicht kunnen urinezuurkristallen zich ophopen in de gewrichten, meestal in de grote teen, en ontsteking en intense pijn veroorzaken.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina's is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Symptomen

De symptomen van jicht (een vorm van artritis) kunnen plotseling optreden en worden gekenmerkt door hevige pijn, zwelling, roodheid en warmte in het aangetaste gewricht. De pijn kan zo intens zijn dat zelfs het geringste contact met het gewricht ondraaglijk is. Jichtaanvallen duren meestal enkele dagen tot weken en kunnen terugkeren. Naarmate de aandoening vordert, kunnen urinezuurkristallen zich ook ophopen in andere gewrichten, zoals de enkels, knieën, ellebogen, polsen en vingers.

Soorten jicht:

Acute jichtartritis

Dit is de meest voorkomende vorm van jicht en wordt gekenmerkt door plotselinge en hevige aanvallen van pijn, zwelling en ontsteking in één gewricht, meestal de grote teen. De symptomen kunnen enkele dagen tot weken aanhouden en kunnen terugkeren.

Tophi

Tophi zijn opeenhopingen van urinezuurkristallen die zich vormen als knobbels onder de huid. Deze kunnen zich ontwikkelen na herhaalde jichtaanvallen en kunnen voorkomen op verschillende plaatsen, zoals de vingers, ellebogen, oren en andere gewrichten.

Chronische jicht

Deze vorm van jicht ontwikkelt zich na verloop van tijd en wordt gekenmerkt door frequente jichtaanvallen en de vorming van tophi. Chronische jicht kan leiden tot aanhoudende gewrichtsschade en verminderde mobiliteit.

Hoe vaak komt jicht voor?

Jicht is een veelvoorkomende aandoening die wereldwijd ongeveer 1-2% van de volwassen bevolking treft. Mannen hebben vaker last van jicht dan vrouwen, vooral na de leeftijd van 40 jaar.

Risicofactoren

Het risico op jicht neemt toe met de leeftijd en kan ook worden beïnvloed door genetische factoren, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, nierziekte en bepaalde medicijnen.

Verergeringen

Consumptie van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan purines, zoals rood vlees, orgaanvlees, schaaldieren en alcohol, kan de urinezuurspiegels verhogen en jichtaanvallen veroorzaken.

Overgewicht kan de kans op jicht vergroten, omdat het lichaam meer urinezuur produceert en moeilijker kan elimineren.

Alcohol, vooral bier, kan de urinezuurspiegels verhogen en het risico op jicht verhogen.

Sommige medicijnen kunnen de urinezuurspiegels verhogen en jichtaanvallen veroorzaken.

Reguliere behandeling

Er zijn verschillende manieren om de klachten van jicht te verbeteren, waaronder:

  • Medicatie: Anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) en corticosteroïden, kunnen de ontsteking en pijn verminderen tijdens een jichtaanval. Langdurige medicatie kan worden voorgeschreven om de urinezuurspiegels te verlagen en het risico op toekomstige aanvallen te verminderen.

  • Dieetveranderingen: Het vermijden van voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte, zoals rood vlees, orgaanvlees en schaaldieren, en het beperken van alcoholgebruik kan helpen om urinezuurspiegels te verlagen en het risico op jichtaanvallen te verminderen.

  • Gewichtsverlies: Gewichtsverlies kan helpen om de urinezuurspiegels te verlagen, aangezien overgewicht de productie en eliminatie van urinezuur kan beïnvloeden.

Homeopathische behandeling

Jicht is homeopathisch goed te behandelen. Klachten zoals bijvoorbeeld pijn, zwelling en roodheid verbeteren door homeopathie. Het kan ook het degeneratieve proces vertragen.

Jicht

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in Apeldoorn en in Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Artrose

Artrose

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Artritis

Artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze

Menopauze

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hooikoorts

Hooikoorts

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen