8-3-2021

Hooikoorts

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, is een veelvoorkomende allergische aandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op stoffen zoals pollen, gras, bomen, en huisstofmijt.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Symptomen

  • Niezen
  • Jeukende, rode en tranende ogen
  • Een verstopte neus of een loopneus
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Kriebelhoest

Oorzaken

Hooikoorts komt vaak voor bij mensen met een familiegeschiedenis van allergieën. Het kan ook ontstaan door blootstelling aan bepaalde allergenen in de omgeving.

Hoevaak komt het voor?

In Nederland hebben ongeveer 20% van de mensen last van hooikoorts, vooral in de lente en zomer wanneer er veel pollen in de lucht zijn.

Wat verergert/verbetert de klachten?

Het kan verergeren op dagen met veel pollen in de lucht, vooral op droge en winderige dagen.

Daarnaast zijn er een aantal dingen die kunnen helpen om de symptomen van hooikoorts te verminderen, zoals het vermijden van blootstelling aan allergenen, het dragen van een zonnebril om de ogen te beschermen, douchen, en het schoonmaken van het huis om huisstofmijten te verminderen. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen om het immuunsysteem te ondersteunen.

Behandeling

Hooikoorts kan worden behandeld met medicijnen zoals antihistaminica, neussprays en oogdruppels. Het is ook mogelijk om immunotherapie te ondergaan, waarbij de patiënt geleidelijk wordt blootgesteld aan kleine hoeveelheden van het allergeen om het immuunsysteem te laten wennen aan de stof en de overgevoeligheidsreactie te verminderen.

Homeopathische behandeling

Homeopathie werkt bij behandeling van hooikoorts klachten beter dan placebo. De lengte van de behandeling is afhankelijk van de duur van de hooikoorts klachten en hoe duidelijk de symptomen zijn. Als de klachten er al langer zijn, dan duurt het langer voordat de hooikoorts klachten verdwijnen. In veel gevallen duurt het enkele jaren om vrij te zijn van klachten. De acute klachten zullen vaak wel snel verholpen worden met het juiste middel. Wanneer de acute klachten verdwenen zijn, dan is het verstandig om de chronische klachten aan te pakken, zodat bij het volgende hooikoorts seizoen de klachten minder erg zijn.

Hooikoorts

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Artritis

Artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze / overgang

Menopauze / overgang

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen