26-5-2023
Stromingen binnen de homeopathie
Er zijn verschillende stromingen binnen de homeopathie, die elk hun eigen benadering en methoden hebben. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste stromingen.
Neem vrijblijvend contact met ons opDe informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.
Het is goed om aan je (klassieke) homeopaat te vragen welke stromingen er worden toepast, omdat de verscheidene stromingen kunnen afwijken van de klassieke homeopathie en dit gevolgen heeft voor de behandeling. Geen van de hieronder genoemde stromingen is niet perse beter of slechter, maar elke methode heeft zijn voor- en nadelen.
Klassieke homeopathie
Bij klassieke homeopathie wordt de behandeling gebaseerd op een uitgebreide anamnese, waarbij de homeopaat probeert een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de patiënt. Dit omvat niet alleen de fysieke symptomen, maar ook de emotionele en psychische toestand van de patiënt. Op basis van deze informatie wordt een homeopathisch middel voorgeschreven, dat het beste past bij alle van klachten van de patiënt. Er wordt een middel gegeven en daarna de effectiviteit geevalueerd, voordat een nieuw middel wordt gegeven.
Oudere homeopathische stromingen
Complex homeopathie
Bij complex homeopathie worden verschillende homeopathische middelen gecombineerd tot een complex middel. Dit complexe middel wordt voorgeschreven op basis van de specifieke symptomen die de patiënt vertoont. Complex homeopathie wordt vaak toegepast bij acute aandoeningen en klachten, zoals verkoudheid, griep, hooikoorts en allergieën. Een veel gehoorde kritiek is dat de werkzaamheid van homeopathische middelen alleen individueel wordt getest, maar bij complex homeopathie worden de middelen tegelijkertijd gegeven. Hierdoor kan het effect anders zijn, dan van de afzonderlijke homeopathische middelen. Ook is dan moeilijk na te gaan welk van deze middelen het positieve effect heeft gehad.
Klinische homeopathie
Bij klinische homeopathie wordt de behandeling gebaseerd op de ziekte of aandoening van de patiënt. Bij elke ziekte of aandoening horen een aantal standaard homeopathisch middellen. Bij deze methode wordt minder (tot niet) gekeken naar de totale symptomenen van de patiënt en vooral voorgeschreven op de lokale klacht. Volgens klassiek homeopaten kan deze vorm klachten onderdrukken.
Recente homeopathische stromingen
Jan Scholten
Jan Scholten is een Nederlandse homeopaat die bekend staat om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de periodiek systeem als een homeopathisch classificatiesysteem. Dit systeem classificeert homeopathische middelen op basis van hun elementaire structuur en eigenschappen, vergelijkbaar met het periodiek systeem der elementen in de scheikunde.
Scholten koppelt bepaalde thema’s aan elementen, waardoor hij middelen kan combineren die bij een patiënt passen. Er zijn echter homeopaten die kritiek hebben op deze werkwijze, zoals het ontstaan van middelen die chemisch gezien onmogelijk zijn om te produceren en het negeren dat combinaties van elementen heel andere symptomen kunnen genezen dan de individuele elementen doen vermoeden. Verder wordt er volgens deze critici de combinaties van elementen vaak niet of niet goed genoeg getest.
Rajan Sankaran
Rajan Sankaran is een Indiase homeopaat die bekend staat om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het concept van de “sensatie”. Sankaran gelooft dat elke patiënt een diepgewortelde sensatie heeft, die overeenkomt met een bepaald homeopathisch middel. Deze sensatie is een diep gevoel van onbehagen dat de patiënt heeft en dat niet wordt uitgedrukt in de traditionele symptomen.
Om de sensatie van een patiënt te identificeren, vraagt Sankaran de patiënt om te beschrijven hoe hij zich voelt in verschillende situaties en om te vertellen over zijn dromen en fantasieën. Hij interpreteert het gedrag van de patiënt en zijn gebaren tijdens een consult en op basis hiervan kan de homeopaat een homeopathisch middel voorschrijven dat het beste past bij de sensatie van de patiënt. De fysieke klachten worden hierbij minder meegenomen. Een probleem kan volgens critici zijn dat de interpretatie van sensaties en gebaren voor meerdere interpretaties vatbaar is en dat de focus niet op de fysieke klachten zit.
Ziekte classificatie van Ewald Stöteler
Alle symptomen van de patiënt worden in acht (of meer) categorieën geplaatst, waarbij bepaalde regels gelden voor elke categorie symptomen. Verschillende groepen symptomen worden met verschillende middelen behandelend, vaak tegelijk, zodat de patiënt op één dag twee of meer middelen moet innemen. Er wordt hierbij als rechtvaardiging gesteld dat de grondlegger van de homeopathie ook ziekteclassificatie gebruikte, dit wordt echter niet door alle homeopaten onderschreven. Het nemen van verschillende middelen per dag kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om te weten welk middel de patiënt geneest. Daarnaast worden de middelen volgens critici niet op de totaliteiten van de klachten gegeven.
C4 homeopathie
C4 homeopathie worden homeopathische middelen op een andere manier bereid. Ze gaan er vanuit dat per trituratie (soort bereidingsstap) het middel dat bereid wordt dieper gaat werken. C1 is de eerste trituratie en heeft vooral lichamelijke symptomen die nog sterk verbonden zijn met de chemische werking van het middel, C2 heeft te maken met emotionele symptomen en C3 met mentale symptomen. C4 is de kern van ons wezen en onze lotsbestemming, waar er geen goed of kwaad is en we zonder oordeel naar onszelf kunnen kijken. Het blijkt echter dat ook reguliere homeopatische middelen fysieke, emotionele en mentale klachten kunnen genezen. Er is binnen de homeopathie daarnaast kritiek op de manier van testen van de C4 middelen.
CEASE-therapie / Ontstoren
Bij CEASE-therapie/ontstoren wordt er geprobeerd om met behulp van een reeks van potenties de schade van vaccinaties of medicijnen ongedaan te maken (= te ontstoren). Hoewel dit met homeopathische middelen gebeurt, is dit geen homeopathie. De middelen en hun potenties worden namelijk niet gekozen op het totaalbeeld van de klachten van de patiënt. Daarnaast komt het ook vaak voor dat het niet bekend is waardoor iemand klachten heeft. Zijn de klachten echt onstaan door een therapie/medicijnen/etc? Mocht dit zo zijn, dan kan een klassiek homeopaat deze klachten ook aanpakken door een middel te kiezen op basis van de totaliteit van de klachten van de patiënt.
Doormeten met behulp van bioresonantie
Bij sommige homeopaten wordt de patiënt “doorgemeten” met behulp van bioresonantie om een passend homeopathisch middel te vinden. Dit valt buiten de klassieke homeopathie, waarbij het middel aan de hand van de klachten wordt opgezocht.
Meer weten over dit onderwerp?
Ben je opzoek naar een homeopaat?
Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).
Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.
Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.