26-5-2023

Stromingen binnen de homeopathie

Er zijn verschillende stromingen binnen de homeopathie, die elk hun eigen benadering en methoden hebben. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste stromingen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Het is goed om aan je (klassieke) homeopaat te vragen welke stromingen er worden toepast, omdat de verscheidene stromingen kunnen afwijken van de klassieke homeopathie en dit gevolgen heeft voor de behandeling.

Klassieke homeopathie

Bij klassieke homeopathie wordt de behandeling gebaseerd op een uitgebreide anamnese, waarbij de homeopaat probeert een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de patiënt. Dit omvat niet alleen de fysieke symptomen, maar ook de emotionele en psychische toestand van de patiënt. Op basis van deze informatie wordt een homeopathisch middel voorgeschreven, dat het beste past bij de totaliteit van klachten van de patiënt. Er wordt een middel gegeven en daarna de effectiviteit geevalueerd, voordat een nieuw middel wordt gegeven.

Oudere homeopathische stromingen

Complex homeopathie

Bij complex homeopathie worden verschillende homeopathische middelen gecombineerd tot een complex middel. Dit complexe middel wordt voorgeschreven op basis van de specifieke symptomen die de patiënt vertoont. Complex homeopathie wordt vaak toegepast bij acute aandoeningen en klachten, zoals verkoudheid, griep, hooikoorts en allergieën. Een veel gehoorde kritiek is dat de werkzaamheid van homeopathische middelen echter individueel wordt getest, maar bij complex homeopathie worden de middelen tegelijkertijd gegeven. Hierdoor kan het effect anders zijn, dan van de afzonderlijke homeopathische middelen.

Klinische homeopathie

Bij klinische homeopathie wordt de behandeling gebaseerd op de ziekte of aandoening van de patiënt. Bij elke ziekte of aandoening horen een aantal standaard homeopathisch middellen. Bij deze methode wordt minder (tot niet) gekeken naar de totale symptomencomplex van de patiënt en vooral voorgeschreven op de lokale klacht.

Recente homeopathische stromingen

Jan Scholten

Jan Scholten is een Nederlandse homeopaat die bekend staat om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de periodiek systeem als een homeopathisch classificatiesysteem. Dit systeem classificeert homeopathische middelen op basis van hun elementaire structuur en eigenschappen, vergelijkbaar met het periodiek systeem der elementen in de scheikunde.

Scholten koppelt bepaalde thema’s aan elementen, waardoor hij middelen kan combineren die bij een patiënt passen. Er zijn echter homeopaten die kritiek hebben op deze werkwijze, zoals het ontstaan van middelen die chemisch gezien onmogelijk zijn om te produceren en het negeren van het feit dat combinaties van elementen heel andere symptomen kunnen genezen dan de individuele elementen doen vermoeden. De combinaties van elementen worden vaak niet of niet goed genoeg getest.

Rajan Sankaran

Rajan Sankaran is een Indiase homeopaat die bekend staat om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het concept van de “sensatie”. Sankaran gelooft dat elke patiënt een diepgewortelde sensatie heeft, die overeenkomt met een bepaald homeopathisch middel. Deze sensatie is een diep gevoel van onbehagen dat de patiënt heeft en dat niet wordt uitgedrukt in de traditionele symptomen.

Om de sensatie van een patiënt te identificeren, vraagt Sankaran de patiënt om te beschrijven hoe hij zich voelt in verschillende situaties en om te vertellen over zijn dromen en fantasieën. Hij interpreteert het gedrag van de patiënt en zijn gebaren tijdens een consult en op basis hiervan kan de homeopaat een homeopathisch middel voorschrijven dat het beste past bij de sensatie van de patiënt. De fysieke klachten worden hierbij minder meegenomen. Een probleem kan zijn dat de interpretatie van sensaties en gebaren voor meerdere interpretaties vatbaar is en dat de focus niet op de fysieke klachten zit.

Ziekte classificatie van Ewald Stöteler

Alle symptomen van de patiënt worden in acht (of meer) categorieën geplaatst, waarbij bepaalde regels gelden voor elke categorie symptomen. Verschillende groepen symptomen worden met verschillende middelen behandelend, vaak tegelijk, zodat de patiënt op één dag twee of meer middelen moet innemen. Er wordt hierbij als rechtvaardiging gesteld dat de grondlegger van de homeopathie ook ziekteclassificatie gebruikte, dit wordt echter niet door alle homeopaten onderschreven. Het nemen van verschillende middelen per dag kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om te weten welk middel de patiënt geneest. Daarnaast worden de middelen niet op de totaliteiten van de klachten gegeven.

C4 homeopathie

C4 homeopathie worden homeopathische middelen op een andere manier bereid. Ze gaan er vanuit dat per trituratie (soort bereidingsstap) het middel dat bereid wordt dieper gaat werken. C1 is de eerste trituratie en heeft vooral lichamelijke symptomen die nog sterk verbonden zijn met de chemische werking van het middel. C2 heeft emotionele symptomen die voortkomen uit lichamelijk ongemak en is verbonden met C5. C3 heeft mentale symptomen die beïnvloed worden door de onderliggende lagen en de c4-kern. C4 is de kern van ons wezen en onze lotsbestemming, waar er geen goed of kwaad is en we zonder oordeel naar onszelf kunnen kijken. Het blijkt echter dat reguliere homeopatische middelen fysieke, emotionele en mentale klachten kunnen genezen. Er is binnen de homeopathie ook kritiek op de manier van testen van de C4 middelen.

CEASE-therapie / Ontstoren

Bij CEASE-therapie/ontstoren wordt er geprobeerd om met behulp van een reeks van potenties de schade van vaccinaties of medicijnen ongedaan te maken (= te ontstoren). Hoewel dit met homeopathische middelen gebeurt, is dit geen homeopathie. De middelen en hun potenties worden namelijk niet gekozen op het totaalbeeld van de klachten van de patiënt. Daarnaast komt het ook vaak voor dat het niet bekend is waardoor iemand klachten heeft. Zijn de klachten echt onstaan door een therapie/medicijnen/etc? Mocht dit zo zijn, dan kan een klassiek homeopaat deze klachten aanpakken door een middel te kiezen op basis van de totaliteit van de klachten van de patiënt.

Doormeten met behulp van bioresonantie

Bij sommige homeopaten wordt de patiënt “doorgemeten” met behulp van bioresonantie om een passend homeopathisch middel te vinden. Dit valt buiten de klassieke homeopathie, waarbij het middel aan de hand van de klachten wordt opgezocht.

Stromingen binnen de homeopathie

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: homeopathie  geschiedenis 
Groeipapier

Groeipapier

Antroposofische geneeskunde en homeopathie

Antroposofische geneeskunde en homeopathie

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Verschil tussen een homeopaat en homeopatisch arts

Verschil tussen een homeopaat en homeopatisch arts

Waaraan voldoet een goede homeopaat?

Waaraan voldoet een goede homeopaat?

Thermodynamica en vitalisme

Thermodynamica en vitalisme

Homeopathie en systeemkunde

Homeopathie en systeemkunde

Paracelsus

Paracelsus

Vitalisme

Vitalisme

Antroposofie

Antroposofie

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Bioresonantie en homeopathie

Bioresonantie en homeopathie

Orthomoleculaire geneeskunde en Homeopathie

Orthomoleculaire geneeskunde en Homeopathie

Samuel Hahnemann: De grondlegger van Homeopathie

Samuel Hahnemann: De grondlegger van Homeopathie

Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung