5-4-2020

Homeopathische behandeling van galstenen

Galstenen zijn harde stukjes materiaal die zich vormen in de galblaas, een klein orgaan dat zich onder de lever bevindt. Gal is een vloeistof die helpt bij de vertering van vetten. Galstenen worden gevormd wanneer er een onbalans is in de chemische samenstelling van gal, waardoor cholesterol, bilirubine en andere stoffen kristalliseren en samenklonteren. Galstenen kunnen variëren in grootte en hoeveelheid en kunnen geen symptomen veroorzaken, maar ze kunnen ook leiden tot pijnlijke en soms ernstige symptomen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Gal, een essentiële vloeistof geproduceerd door de lever, speelt een cruciale rol in het spijsverteringsproces. Gal bestaat uit water, galzouten, bilirubine en cholesterol. Het helpt bij de afbraak en opname van vetten en draagt bij aan de eliminatie van afvalstoffen. Gal wordt continu geproduceerd en verzameld in kleine kanalen, die uiteindelijk samenkomen om de galwegen te vormen. De galblaas, een klein, peervormig orgaan dat zich onder de lever bevindt, fungeert als opslagplaats voor gal. De galbuis komt samen met de buis van de alvleesklier uit in de twaalfvingerigedarm. Wanneer het nodig is, dan wordt gal in de dunne darm afgegeven.

Soorten galstenen

Cholesterolstenen bestaat voornamelijk uit cholesterol. Ze zijn geelachtig en komen het meest voor. Verhoogde niveaus van cholesterol in gal kunnen bijdragen aan hun vorming.

Pigmentstenen zijn meestal donkerbruin of zwart van kleur. Ze bestaan voornamelijk uit bilirubine, een afbraakproduct van rode bloedcellen. Deze stenen zijn vaak geassocieerd met bepaalde leveraandoeningen.

Gevolgen

De stenen kunnen in de galblaas blijven of kunnen via de galbuis naar de dunne darm gaan. Ze kunnen grofweg twee dingen veroorzaken, galkoliek of ontsteking.

Galkoliek

Een galsteen kan vast komen te zitten in de galwegen, wat kan leiden tot ernstige, krampachtige pijn in de bovenbuik, bekend als galkoliek. Deze pijn komt vaak in aanvallen en kan uitstralen naar de rug of schouderbladen. Galkoliek wordt veroorzaakt door de obstructie van de galstroom en de daaruit voortvloeiende verhoogde druk in de galwegen.

Ontsteking

Als een galsteen de galblaas volledig blokkeert, kan dit leiden tot een ontsteking van de galblaas. Dit veroorzaakt typisch pijn in de rechterbovenbuik, vaak gepaard gaande met koorts, misselijkheid en braken.

Wanneer een galsteen de galwegen blokkeert, kan dit leiden tot een ontsteking van de galwegen. Dit is een ernstige aandoening die symptomen kan veroorzaken zoals hoge koorts, geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen), ernstige buikpijn en een algemeen ziektegevoel.

Symptomen

 • Pijn in de rechterbovenhoek van de buik of in het midden van de bovenbuik
 • De pijn kan uitstralen naar de rug of tussen de schouderbladen.
 • Misselijkheid en braken, vooral na een vette maaltijd
 • Galstenen kunnen de spijsvertering verstoren en leiden tot een opgeblazen gevoel, gasvorming en winderigheid.
 • Indigestie
 • Verlies van eetlust
 • In zeldzame gevallen kunnen galstenen de galwegen blokkeren, wat geelzucht veroorzaakt. Dit resulteert in een gelige verkleuring van de huid en ogen.

Hoevaak komt het voor?

Galstenen komen vrij vaak voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen van de galblaas en treft ongeveer 10-15% van de bevolking in westerse landen. Vrouwen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van galstenen dan mannen, mogelijk als gevolg van hormonale factoren.

Wat verergert de klachten?

Factoren die het risico op het ontwikkelen van galstenen kunnen verhogen zijn onder andere:

 • Overgewicht of obesitas
 • Zwangerschap, vrouwelijke hormonen (wellicht pil gebruik)
 • Een dieet met te veel vetten/cholesterol
 • Familiegeschiedenis van galstenen
 • Fysieke inactiviteit

Reguliere behandeling

De behandeling van galstenen hangt af van de ernst van de symptomen en de grootte en locatie van de stenen. Als de stenen geen symptomen veroorzaken, is behandeling niet nodig. Als er echter symptomen zijn, kan behandeling nodig zijn. Een belangrijke aanpak is de verandering in levensstijl. Het aanpassen van het dieet om vetarme maaltijden te bevorderen en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen bij het verminderen van symptomen en het voorkomen van verdere galsteenvorming.
Daarnaast kunnen pijnstillers worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de vorming van galstenen te verminderen. Als de symptomen ernstig zijn of als er complicaties optreden, kan een chirurgische ingreep worden aanbevolen. Dit omvat het verwijderen van de galblaas.

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je denkt dat je last hebt van galstenen, omdat een ernstige infectie of andere complicaties kunnen optreden als ze niet behandeld worden.

Homeopathische behandeling

Homeopathie kan de acute klachten van galstenen aanpakken, maar ook ervoor zorgen dat galstenen minder snel ontstaan. Het behandelt galstenen op een holistische manier, waarbij de individuele symptomen en de algehele gezondheidstoestand van de persoon in overweging worden genomen. Homeopathische behandelingen zijn gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. En moeten individueel afgestemd worden door een ervaren homeopaat. Een grondige evaluatie van de symptomen, medische geschiedenis en de algehele gezondheidstoestand van de persoon is belangrijk om het meest geschikte homeopathische middel te vinden. Ieder persoon is uniek en kan verschillend reageren op verschillende homeopathische middelen. Homeopathie kan in verkeerde handen de klachten namelijk ook onderdrukken.

Een voorbeeld van een homoepathische behandeling

Een vrouw van 52 jaar heeft last van galstenen. De koliekpijn straalt uit naar de rug. Daarnaast heeft ze last van een opgeblazen gevoel, gasvorming en winderigheid. Ook heeft ze eens in de twee dagen last van hoofdpijn. De hoofdpijn wordt erger bij lichte druk, harde druk vermindert het juist. In de nacht slaapt ze slecht, dit komt met name doordat ze dan aan allerlei plannen denkt.

Er wordt china officinalis 200C voorgeschreven (Dit is in deze specifieke casus voorgeschreven en is niet een standaard middel voor het behandelen van galstenen). De hoofdpijn is de eerste week een stuk erger, waarna het weer vermindert. De koliekpijn en het slechte slapen worden langzaam minder. Een maand later geeft de patient aan dat haar koliekpijn de laatste dagen weer wat erger is geworden. Het was nog steeds beter dan ervoor.

Hierna is het middel herhaald. In het volgende consult (een maand later) geeft ze aan dat de koliekpijn, hoofdpijn en het slechte slapen werden weer geleidelijk aan beter. Er was dit keer geen terugval. De koliekpijn is volgens de patient een stuk minder dan voor de behandeling, ook is de frequentie ervan verminderd.

Homeopathische behandeling van galstenen

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Artritis

Artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze / overgang

Menopauze / overgang

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Hooikoorts

Hooikoorts

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen