7-12-2021

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Diverticulitis is een aandoening waarbij kleine, uitstulpingen genaamd divertikels in de wand van de dikke darm ontstoken raken. Het is een veelvoorkomende aandoening die meestal voorkomt bij mensen boven de leeftijd van 40 jaar.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Oorzaken

Divertikels zijn kleine zakachtige uitstulpingen in de darmwand, meestal in het onderste deel van de dikke darm. De exacte oorzaak van diverticulitis is niet volledig bekend, maar het wordt vermoed dat het te maken heeft met een combinatie van factoren, waaronder een vezelarm dieet, verstopping van de ontlasting en verhoogde druk in de darmen. Wanneer de ontlasting moeilijk passeert, kan dit leiden tot verhoogde druk in de darmen, wat op zijn beurt de vorming van divertikels kan bevorderen.

Risicofactoren

Diverticulitis komt vaker voor bij mensen ouder dan circa 50 jaar. Een dieet met weinig vezels kan het risico op diverticulitis verhogen. Vezelrijke voedingsmiddelen helpen de ontlasting zacht te houden en de darmbeweging te bevorderen. Ook overgewicht, een gebrek aan beweging en roken kunnen het risico op diverticulitis verhogen. Mensen die eerder diverticulaire bloedingen of eenvoudige diverticulitis hebben gehad, hebben een verhoogd risico op diverticulitis.

Symptomen

  • Buikpijn, meestal aan de linkerkant van de onderbuik.
  • Koorts en koude rillingen.
  • Veranderingen in de stoelgang, zoals diarree of obstipatie.
  • Misselijkheid en braken.
  • Opgeblazen gevoel en winderigheid.
  • Verlies van eetlust.

Hoevaak komt het voor?

Diverticulitis komt vaker voor in westerse landen, waar het vezelarme dieet wijdverspreid is. Naarmate de levensstijl en het dieet veranderen, neemt het aantal gevallen van diverticulitis wereldwijd toe. Het is geschat dat ongeveer 10-25% van de mensen met diverticulose, de aanwezigheid van divertikels zonder ontsteking, uiteindelijk diverticulitis ontwikkelt.

Reguliere behandeling van diverticulitis

De behandeling van diverticulitis kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de aanwezigheid van complicaties. In milde gevallen kan de behandeling bestaan uit rust, pijnverlichting. In ernstigere gevallen waarbij complicaties optreden, kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Chirurgie kan nodig zijn in gevallen van ernstige complicaties.

Naast de behandeling kunnen veranderingen in levensstijl en dieet helpen om diverticulitis te voorkomen en de symptomen te verminderen. Het eten van een vezelrijk dieet, met veel fruit, groenten en volle granen, kan helpen de ontlasting zacht te houden en de darmbeweging te bevorderen. Voldoende lichaamsbeweging en het vermijden van roken kunnen ook bijdragen aan een gezondedarmfunctie en het verminderen van het risico op diverticulitis.

Homeopathische behandeling

Tijdens het eerste homeopathische consult zal de homeopaat een uitgebreide anamnese afnemen om een volledig beeld te krijgen van de symptomen, medische geschiedenis en levensstijl van de persoon. Hij zal vragen stellen over de aard van de pijn, de frequentie en duur van de symptomen, de verergerende en verbeterende factoren, voedingsgewoonten, spijsverteringsproblemen, emotionele toestand, slaappatroon en andere relevante informatie. Dit helpt hem om een individueel profiel van de persoon te vormen.

Op basis van de verzamelde informatie zal de homeopaat een homeopathisch middel voorschrijven dat overeenkomt met de symptomen en de constitutionele kenmerken van de persoon. Het middel wordt gekozen op basis van het principe van “gelijksoortigheid”, waarbij de symptomen van het middel overeenkomt met dat van de persoon. Verschillende homeopathische middelen kunnen worden overwogen, afhankelijk van de individuele symptomen en kenmerken.

Na het voorschrijven van het homeopathische middel zal hij regelmatige vervolgconsulten plannen om de reactie van de patiënt op het middel te bepalen. Deze consulten kunnen om de paar weken of maanden plaatsvinden, afhankelijk van de behoeften. Tijdens deze consulten zal de hij vragen naar eventuele veranderingen in de symptomen, bijwerkingen, emotionele toestand en algemeen welzijn. Op basis van deze informatie kan de hij beslissen om de sterkte te veranderen of een ander middel voor te schrijven.

Een voorbeeld van een homeopathische behandeling

Een vrouw van 46 jaar heeft last van diverticulitis. Ze had daarbij last van veel gasvorming, winderigheid en diarree. Ook had ze veel slijm in de ontlasting. “Mijn buik rommelt” vertelde ze. Ook had ze vaak last van hoofdpijn, die door warmte erger werd.

Bij het eerste consult werd er Aloe Socotrina 30C (Dit is in deze specifieke casus voorgeschreven en is niet een standaard middel voor het behandelen van diverticulitis) voorgeschreven. Na de inname van het middel had ze de eerste week flink meer last van hoofdpijn, gasvorming en een rommelende buik. De klachten namen daarna geleidelijk aan af. Tijdens het vervolg consult een maand later had ze geen last meer van de hoofdpijn. Ze had minder last van diarree en gasvorming. Omdat het leek dat het de goede kant op ging, werd er besloten om te wachten. Twee weken later belde ze dat het weer erger werd. Het middel werd herhaald, waarna de klachten weer langzaam verbeterden. Tijdens het tweede vervolgconsult bleek ze weinig klachten meer had. Wel bleef ze haar vezelrijke dieet volgen.

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Diarree

Diarree

Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Artritis

Artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze / overgang

Menopauze / overgang

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Hooikoorts

Hooikoorts

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen