5-11-2021

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), ook bekend als myalgische encefalomyelitis (ME), is een complexe en langdurige aandoening die wordt gekenmerkt door ernstige vermoeidheid die niet wordt verlicht door rust en die het dagelijks functioneren aanzienlijk beïnvloedt. CVS is een aandoening waarvan de oorzaken en mechanismen nog niet volledig begrepen zijn.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Verschillende vormen van CVS

Er zijn verschillende vormen van CVS die enigszins van elkaar kunnen verschillen. Enkele veelvoorkomende vormen zijn post-infectieuze CVS (die begint na een virale infectie), inflammatoire CVS (waarbij ontstekingsprocessen een rol spelen), en stress-gerelateerde CVS (waarbij psychologische stress een trigger kan zijn). Hoewel de symptomen vergelijkbaar zijn, kunnen de onderliggende mechanismen en behandelingsbenaderingen variëren, afhankelijk van de specifieke vorm van CVS.

Symptomen

CVS wordt gekenmerkt door ernstige vermoeidheid die minstens 6 maanden aanhoudt en niet verklaard kan worden door andere medische aandoeningen. Naast vermoeidheid kunnen mensen met CVS last hebben van cognitieve problemen (zoals concentratie- en geheugenproblemen), verergering van symptomen na fysieke of mentale inspanning, slaapstoornissen, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, gevoelige lymfeklieren en een verstoord immuunsysteem.

Hoevaak komt het voor?

CVS treft naar schatting 0,2% tot 2,6% van de bevolking wereldwijd, en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het begint meestal in de vroege volwassenheid tot middelbare leeftijd, maar het kan ook bij kinderen en adolescenten voorkomen.

Hoe verergert het?

Verschillende factoren kunnen de symptomen van CVS verergeren. Fysieke of mentale inspanning, stress, gebrek aan slaap, virale of bacteriële infecties, hormonale disbalans en overmatige prikkels kunnen allemaal leiden tot verergering van de symptomen.

Hoe verbetert het?

Er zijn enkele maatregelen die de symptomen kunnen verlichten. Het nemen van rust, het vermijden van overmatige fysieke of mentale inspanning, het handhaven van een goed uitgebalanceerd dieet, het verminderen van stressniveaus, het verbeteren van slaapgewoonten en het vermijden van triggers zoals bepaalde voedingsmiddelen of omgevingsfactoren, kunnen allemaal helpen om de symptomen te verminderen.

Risicofactoren en oorzaken

De exacte oorzaak van CVS is onbekend, maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen ervan kunnen verhogen. Mogelijke risicofactoren zijn genetische aanleg, virale infecties, hormonale disbalans, immunologische afwijkingen, psychologische stress en omgevingsfactoren. CVS is geen ingebeelde aandoening, maar een echte medische aandoening met objectieve symptomen.

Reguliere behandeling

De behandeling van CVS richt zich voornamelijk op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Een multidisciplinaire aanpak is vaak vereist, waarbij verschillende gezondheidsprofessionals betrokken zijn, zoals huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten en psychologen. Behandelingsstrategieën kunnen bestaan uit cognitieve gedragstherapie, graduele oefentherapie, pijnmanagement, stressmanagement, slaapverbetering en het gebruik van bepaalde medicijnen om specifieke symptomen te behandelen.

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Artritis

Artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze / overgang

Menopauze / overgang

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Hooikoorts

Hooikoorts

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen