13-9-2022

Astma

Astma is een veelvoorkomende chronische aandoening van de luchtwegen die wereldwijd miljoenen mensen treft. Astma wordt gekenmerkt door ontstoken luchtwegen die gevoelig reageren op bepaalde prikkels, zoals allergenen, koude lucht, inspanning of infecties. Deze prikkels kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor de luchtwegen vernauwen en de ademhaling moeilijk wordt. Er zijn verschillende vormen van astma, waaronder allergisch astma, niet-allergisch astma en beroepsgerelateerd astma.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Allergisch astma

Dit is de meest voorkomende vorm van astma en wordt geactiveerd door allergenen zoals pollen, huisstofmijt, dierenharen of schimmelsporen. Mensen met allergisch astma ervaren vaak symptomen, zoals piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten en een benauwd gevoel na blootstelling aan allergenen.

Niet-allergisch astma

Niet-allergisch astma wordt veroorzaakt door andere prikkels, zoals koude lucht, inspanning, rook, luchtverontreinigende stoffen of stress. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van allergisch astma, maar worden niet geactiveerd door allergenen.

Beroepsgerelateerd astma

Deze vorm van astma wordt veroorzaakt door blootstelling aan bepaalde stoffen op de werkplek, zoals chemicaliën, dampen, stof of allergenen. Symptomen kunnen variëren en kunnen optreden tijdens het werk of na blootstelling aan de trigger.

Symptomen

De symptomen van astma kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen intermitterend of voortdurend aanwezig zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten (vooral ‘s nachts of vroeg in de ochtend) en een benauwd gevoel op de borst.

Wat verergert de klachten?

Symptomen kunnen verergeren door verschillende factoren, zoals:

Allergenen: Bij mensen met allergisch astma kunnen allergenen, zoals pollen of huisstofmijt, de symptomen verergeren.

Luchtweginfecties: Virale infecties, zoals verkoudheid of griep, kunnen astmasymptomen verergeren en leiden tot een astma-aanval.

Inspanning: Fysieke activiteit kan bij sommige mensen astma-symptomen veroorzaken of verergeren.

Risicofactoren

Het vermijden van triggers is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van astma. Het kan nodig zijn om contact met allergenen, rook, dampen of andere bekende triggers te vermijden om astmasymptomen te verminderen. Risicofactoren voor het ontwikkelen van astma zijn onder meer een familiegeschiedenis van astma, blootstelling aan allergenen op jonge leeftijd, roken, obesitas en blootstelling aan luchtverontreiniging.

Reguliere Behandeling

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder:

Ontstekingsremmers: Corticosteroïden in de vorm van inhalers worden vaak voorgeschreven om ontstekingen in de luchtwegen te verminderen en de symptomen te beheersen.

Luchtwegverwijders: Kortwerkende luchtwegverwijders worden gebruikt om acute symptomen te verlichten en de luchtwegen te openen. Langwerkende luchtwegverwijders worden vaak gebruikt als onderhoudstherapie.

Allergie-immunotherapie: Voor mensen met allergisch astma kan immunotherapie worden overwogen om de allergische reactie te verminderen en de symptomen te verbeteren.

Homeopathische behandeling

Astma is homeopathisch goed te behandelen. Hoe langer de klacht aanwezig is, hoe langer het duurt om het te behandelen. Daarnaast hangt de behandeling ook af van de bruikbaarheid van de symptomen. Door reguliere medicatie, hoewel noodzakelijk, kan zorgen voor bijwerkingen. Waardoor het kiezen van een homeopathisch middel lastiger wordt.

Astma

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Artritis

Artritis

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze / overgang

Menopauze / overgang

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Hooikoorts

Hooikoorts

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen