11-1-2023

Artritis

Artritis is een aandoening die ontsteking en pijn in de gewrichten veroorzaakt. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaker voor bij oudere volwassenen. Er zijn meer dan 100 verschillende vormen van artritis, maar de twee meest voorkomende zijn artrose en reumatoïde artritis.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Symptomen

De symptomen van artritis kunnen variëren, maar veelvoorkomende symptomen zijn pijnlijke en stijve gewrichten, zwelling, roodheid en verminderde beweeglijkheid van de gewrichten.

Soorten artritis

Artrose

Dit is de meest voorkomende vorm van artritis en treft voornamelijk oudere volwassenen. Artrose ontstaat wanneer het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk verslechtert. Symptomen zijn onder andere pijn, stijfheid, zwelling en verminderde beweeglijkheid van de gewrichten.

Reumatoïde artritis

Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de eigen gewrichten aanvalt, wat leidt tot ontsteking en schade. Reumatoïde artritis treft vaak de handen, polsen, voeten en knieën. Symptomen zijn onder andere pijn, stijfheid, zwelling, vermoeidheid en verlies van eetlust.

Andere soorten

Naast deze twee vormen zijn er ook andere vormen van artritis, zoals jicht, psoriatische artritis, reactieve artritis en juveniele artritis. Elke vorm heeft zijn eigen kenmerken en symptomen.

Verergering

Deze symptomen kunnen verergeren door verschillende factoren, zoals:

Overmatige belasting: Zware fysieke activiteiten of herhaalde bewegingen kunnen de symptomen verergeren, vooral bij mensen met artrose.

Koude temperaturen: Koude weersomstandigheden kunnen de pijn en stijfheid van de gewrichten verergeren.

Stress: Stress kan de symptomen van reumatoïde artritis verergeren en ontstekingen in de gewrichten versterken.

Risicofactoren

Hoewel de exacte oorzaken van artritis variëren afhankelijk van de vorm, zijn er enkele algemene risicofactoren, zoals genetica, leeftijd, geslacht (vrouwen hebben een hoger risico), obesitas, gewrichtsletsels en infecties.

Reguliere behandeling

Om de symptomen van artritis te verbeteren en de progressie van de ziekte te vertragen, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder:

Medicatie: Pijnstillers, ontstekingsremmers en corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten.

Fysiotherapie: Oefeningen en fysiotherapie kunnen helpen bij het verbeteren van de kracht en beweeglijkheid van de gewrichten, evenals het verminderen van pijn en stijfheid.

Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan de druk op de gewrichten vergroten, dus het handhaven van een gezond gewicht kan de symptomen van artritis verminderen.

Homeopathische behandeling

Artritis is homeopathisch goed te behandelen. Klachten zoals bijvoorbeeld pijn, stijfheid, zwelling, vermoeidheid en verminderde beweeglijkheid verbeteren door homeopathie. Het kan ook het degeneratieve proces vertragen.

Artritis

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze / overgang

Menopauze / overgang

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Hooikoorts

Hooikoorts

Allergie

Allergie

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen