21-10-2022

Angst- of paniekstoornis

Angst is een natuurlijke reactie die ons waarschuwt voor gevaar en ons helpt te overleven. Maar voor sommige mensen kan angst uitgroeien tot een slopende aandoening die hun dagelijkse leven beïnvloedt. Een van deze angststoornissen is paniekstoornis, waarbij onverwachte paniekaanvallen het leven in hun greep houden.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Symptomen

Stel je voor dat je rustig aan het lopen bent, plotseling voel je een onverklaarbare golf van angst die door je lichaam stroomt. Je hart begint wild te bonzen, je ademhaling versnelt en je voelt je duizelig. Je denkt dat je flauwvalt of dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Dit is een paniekaanval - een angstaanjagende ervaring die mensen met paniekstoornis dagelijks kunnen doormaken.

Symptomen van angststoornissen kunnen je normale leven sterk beinvloeden. Naast de intense angst en bezorgdheid ervaren mensen met angststoornissen vaak rusteloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Slaapproblemen worden een constante metgezel en het vermijden van situaties die de angst kunnen triggeren wordt een overlevingsstrategie.

Risicofactoren / oorzaken

Genetische aanleg speelt een belangrijke rol bij de vatbaarheid voor angststoornissen. Naast genetische aanleg kunnen traumatische ervaringen een significante invloed hebben op de ontwikkeling van angststoornissen. Omgevingsfactoren spelen ook een belangrijke rol bij het ontstaan van angststoornissen. Chronische stress, zoals problemen op het werk, financiële problemen of familiale conflicten, kan de gevoeligheid voor angst vergroten. Bovendien kan een gebrek aan sociale steun en een verstoord ondersteuningssysteem bijdragen aan de ontwikkeling van angststoornissen. Mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals perfectionisme of een neiging tot negatief denken, kunnen vatbaarder zijn voor angststoornissen .

Hoevaak komt het voor?

Angststoornissen komen wereldwijd veel voor. Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijdt ongeveer 1 op de 13 mensen wereldwijd aan een angststoornis.

Verergering

Stressvolle gebeurtenissen zoals trauma’s, verlies en andere stressvolle situaties kunnen de symptomen verergeren. Bovendien speelt genetische aanleg een rol, waardoor mensen met een familiegeschiedenis van angststoornissen vatbaarder zijn. Beperkte sociale steun, onveilige omgevingen of een geschiedenis van misbruik kunnen de symptomen van angststoornissen verergeren.

Verbetering

Levensstijlveranderingen spelen ook een cruciale rol bij het omgaan met angststoornissen. Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap en stressmanagement vormen de basis voor een stabiele geestelijke gezondheid. Sociale steun, zoals de steun van familie, vrienden en therapeuten, kan ook een onschatbare bron van kracht zijn.

Reguliere behandeling

De behandeling wordt er gebruikgemaakt van psychotherapie en/of medicatie. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte vorm van therapie die helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die angst veroorzaken. Antidepressiva en anti-angst medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de symptomen te verminderen.

Homeopathische behandeling

Homeopathie kan belangrijke rol hebben in de behandeling van angststoornissen, waaronder ook paniekaanvallen of angstaanvallen. Wat voor een angstaanvallen iemand heeft of wanneer ze voorkomen, zijn vaak een belangrijke indicatie voor een bepaald homeopathisch middel. Er wordt altijd gekeken naar het totaalbeeld van de klachten en naar de persoonlijke situatie. Dit om het middel precies af te stemmen op de persoon. Afhankelijk van de erfelijke belasting en hoelang de angst of paniek aanvallen bestaan, kan een behandeling korter of langer duren.

Angst- of paniekstoornis

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: psychologie 
Nachtmerries

Nachtmerries

Adhd en add

Adhd en add

Geschiedenis van het gebruik van dromen in de geneeskunst

Geschiedenis van het gebruik van dromen in de geneeskunst

Slaapstoornissen of slaapproblemen

Slaapstoornissen of slaapproblemen

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Overeenkomst en verschillen tussen homeopathie en Jung

Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung

Burn out

Burn out

Depressie

Depressie