21-2-2021

Allergie

Allergieën worden veroorzaakt door een abnormale reactie van het immuunsysteem op stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, zoals pollen, huisstofmijt, dierenharen, insectenbeten of bepaalde voedingsmiddelen. Deze stoffen, bekend als allergenen, worden door het immuunsysteem gezien als indringers en veroorzaken een allergische reactie.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De informatie die op deze pagina`s is bedoeld om u zo goed mogelijk te helpen. Hoewel we ons best hebben gedaan om de informatie zo accuraat en actueel mogelijk te maken, raden we u aan om altijd een arts of specialist te raadplegen voordat u medische beslissingen neemt op basis van deze informatie. Als u twijfelt of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Kan homeopathie mijn klachten verminderen?

Soorten allergieen

Er zijn verschillende vormen van allergieën, waaronder hooikoorts, voedselallergieën, allergie voor huisstofmijt en insectenallergie

Hooikoorts (allergische rhinitis)

Hooikoorts is een allergie voor pollen en veroorzaakt symptomen zoals niezen, jeukende en waterige ogen, loopneus en verstopte neus. Het komt vaak voor tijdens bepaalde seizoenen wanneer pollen in de lucht aanwezig zijn.

Voedselallergieën

Voedselallergieën treden op wanneer het immuunsysteem reageert op bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Symptomen kunnen variëren van milde huiduitslag en jeuk tot ernstige reacties zoals zwelling van de lippen, keelpijn en ademhalingsproblemen. Veelvoorkomende voedselallergieën zijn pinda’s, noten, zuivelproducten, eieren en schaaldieren.

Allergie voor huisstofmijt

Allergieën voor huisstofmijt worden veroorzaakt door de uitwerpselen van kleine mijten die in huisstof leven. Symptomen zijn vergelijkbaar met die van hooikoorts, zoals niezen, jeukende ogen en loopneus. Deze allergie kan het hele jaar door voorkomen.

Insectenallergie

Sommige mensen hebben een allergische reactie op insectenbeten of -steken, zoals bijen, wespen of muggen. Symptomen kunnen variëren van lokale roodheid en zwelling tot ernstige reacties zoals ademhalingsmoeilijkheden en anafylaxie, een levensbedreigende allergische reactie.

Symptomen

De symptomen van allergieën kunnen variëren afhankelijk van het type allergie en de ernst van de reactie. Veelvoorkomende symptomen zijn niezen, jeuk, tranende ogen, loopneus, hoesten, benauwdheid, huiduitslag en zwelling. Bij ernstige allergische reacties kunnen symptomen zoals kortademigheid, duizeligheid en een verlaagde bloeddruk optreden.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het ontwikkelen van allergieën kunnen genetisch zijn, wat betekent dat mensen meer kans hebben op allergieën als ze een familiegeschiedenis hebben van allergische aandoeningen zoals astma, eczeem of allergieën. Blootstelling aan allergenen op jonge leeftijd, luchtvervuiling en roken kunnen ook het risico op allergieën vergroten.

Verergering

Allergische reacties kunnen worden verergerd door blootstelling aan allergenen, zoals pollen, stof of voedingsmiddelen. Hoewel allergieën niet volledig kunnen worden genezen, zijn er behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en het risico op allergische reacties te verminderen.

Reguliere behandeling

Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn antihistaminica, corticosteroïden en immunotherapie.

Antihistaminica blokkeren de werking van histamine, een stof die verantwoordelijk is voor allergische symptomen. Ze kunnen helpen bij het verlichten van symptomen zoals jeuk, niezen en een verstopte neus.

Corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven in de vorm van neussprays, inhalatoren of crèmes om ontstekingen en allergische reacties te verminderen.

Immunotherapie, ook bekend als allergie-injecties, kan worden gebruikt voor mensen met ernstige allergieën. Het houdt in dat geleidelijk toenemende doses van het allergeen worden toegediend om het immuunsysteem te laten wennen aan het allergeen en de reactie te verminderen.

Het vermijden van bekende allergenen is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Dit kan betekenen dat je bepaalde voedingsmiddelen vermijdt, speciale hoezen op je matras gebruikt om huisstofmijt te verminderen of binnen blijft op dagen met hoge pollenconcentraties.

Homeopathische behandeling

Allergie

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan op de onderstaande links:

Ben je opzoek naar een homeopaat?

Onze praktijk is goed bereikbaar vanuit Apeldoorn, Deventer, Zutphen (20 minuten), Arnhem, Hengelo, Zwolle (30 minuten), Enschede en Amersfoort (40 minuten).

Hier vind je informatie over de route en het adres van onze praktijk in: Apeldoorn, Deventer.

Hieronder vind je informatie die het zoeken makkelijker maakt.

Andere artikelen

Bekijk ook de informatie over: medisch 
Urticaria

Urticaria

Artrose

Artrose

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Jicht

Jicht

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Artritis

Artritis

Astma

Astma

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS)

Menopauze / overgang

Menopauze / overgang

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Homeopathische behandeling van diverticulitis

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

Hooikoorts

Hooikoorts

Eczeem

Eczeem

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van galstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen

Homeopathische behandeling van nierstenen